Slaptažodžio nuėmimas nuo hdd kietojo disko ir hdd firmware problemos

Kai kurie naujesni kompiuteriai ir laptopai palaiko ATA slaptažodžius ant hdd (kietųjų diskų), tam kad užkirsti kelią nesankcionuotam priėjimui prie standžiojo disko. Slaptažodžiai yra laikomi kietojo disko viduje, hdd sisteminėje zonoje (System Area) ir kartais hdd EEPROM'e, bet ne pagrindinėje plokštėje (mes neturime galvoje “BIOS slaptažodis”, kuris tik užrakina kompiuterį). Taigi, jei vartotojas pamiršta slaptažodį, hdd nedirbs nei ant vieno kompiuterio ar laptopo.

Mes UAB Matrix laboratorijoje galime nuimti nežinomą ATA-slaptažodį; abu saugumo lygiai palaikomi: aukštas ir maksimalus.

Hdd ATA slaptažodžiai
Beveik visi laptopai ir naujesni staliniai kompiuteriai turi galimybę užrakinti kietą diską su ATA slaptažodžiu taip kad kietas diskas lieka neprieinamas, kol teisingas slaptažodis neįvedamas. Gamintojai šią technologiją vadina skirtingai, pvz. HP vadina tai DriveLock, bet realiai tai yra tas pats. Slaptažodis yra saugojamas kietojo disko viduje, taip vadinamoje Firmware zonoje (Firmware Area, Service Area), plokštelių paviršiuje. Kadangi slaptažodis laikomas plokštelių paviršiuje, jis negali būti pašalinamas paprastai sukeičiant elektronikos plokštes (PCB swapping). Ir, kadangi Firmware zona negali būti nuskaitoma su kokia nors plačiai prieinama programine įranga, slaptažodis negali būti lengvai nuskaitomas ir pašalinamas. Mūsų Matrix laboratorijos galimybės leidžia prieiti prie Firmware zonos ir perstatyti (reset) uždėtą slaptažodį, taip padarome jūsų kietą diską atrankintu. Atrakinimo eiga vyksta automatiškai. Kadangi naudojama įranga nekeičia jokių skirsnių (partitions) ar bylų sistemų, tai yra visiškai saugu jūsų duomenims.

Kas yra Firmware arba Tarnybinė hdd kietojo disko zona?
Firmware zona (arba dar kitaip vadinama Service Area, SA = Tarnybinė zona) yra rezervuota vieta, numatyta kietojo disko savo reikmėms, tokioms kaip SMART logų saugojimas, defektų realokacijos lentelės, programinis užkrovimo kodas (overlėjai = overlays) ir panašaus pobūdžio tarnybiniai hdd duomenys. Flash EEPROM'o lustas laiko tik mažą dalį Firmware, jo pirminė paskirtis yra užsukti varikliuką ir išparkuoti galvutes, tam kad kietas diskas galėtų nuskaityti likusią informacijos dalį nuo plokštelių paviršiaus. Firmware zona neprieinama naudojant pagrindines ATA komandas, ji negali būti skaitoma ar rašoma su jokia programa, nes protokolas yra unikalus kiekvienam gamintojui, o kietų diskų gamintojai neatskleidžia jokios informacijos apie jų kietųjų diskų Firmware zonos struktūrą, ir kaip prie jos prieiti. Matrix Uab laboratorijoje yra šalinami hdd tarnybinės zonos gedimai.

Firmware arba Tarnybinės zonos gedimai
Daugiau kaip pusė kietųjų diskų (hdd) gedimų yra susiję su firmware zonos pažeidimais. Netgi labai mažas pažeidimas yra pakankamas, tam kad padarytų kietą diską visiškai nepanaudojamu. Tokiais atvejais kietas diskas pasidaro neprieinamas ir kartais gali pilnai dingti iš operacinės sistemos.
Pavyzdžiui, standusis diskas gali pamesti savo parametrus, tokius kaip įrenginio modelis ir talpa. Kai tai atsitinka, nėra jokio priėjimo prie skirsnių ir bylų. Daugumoje atvejų problemos priežastis yra tarnybinės zonos pažeidimas, ir gali būti sutaisyta Matrix nuosavoje duomenų atkūrimo laboratorijoje.
Matrix.uab turima įranga nuskaito tarnybinę zoną, ištraukia ir išanalizuoja visą tarnybinės zonos sandarą, atkuria pažeistas sritis, ir įrašo hdd tarnybinę zoną atgal į diską. Visas šis procesas yra visiškai saugus duomenims (skirsniams ir byloms). Taip atkuriami duomenys, ir vėliau perrašomi į sveiką kietąjį diską, nes kaip suprantate, naudoti pažeisto disko negalima, tarnybinės zonos atkūrimas daromas tik vienkartiniam duomenų nuskaitymui.

Jei sugedo jūsų kietas diskas, dingo duomenys, reikalingas duomenų atkūrimas rašykite service@matrix.lt arba skambinkite +370-698-39001, +370-674-88995.

http://www.duomenys.lt
Copyright MATRIX, UAB 2007-2009

Navigacija: | Apie|Naujienos|Produktai|Kainos|Sprendimai|Patarimai|Registracija|Aptarnavimas|Darbas|Kontaktai|Titulinis psl.|